Karob czy kakao – co wybrać?

Co to jest karob? Karob to mączka chleba świętojańskiego, znamy go również pod pseudonimem E 410 czy ceratonnii, jest naturalnym emulgatorem i posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych.

Karob pozyskuje się z nasion drzewa karobowego – Caratonia siliqua. W jego skład wchodzi polimer galaktomannanu. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, wykorzystuje się go przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, papierniczym, naftowym czy też kosmetycznym. Powodem tak szerokiego wykorzystania jest zdolność do wiązania wodorowego z cząsteczką wody.

Karob w produkcji żywności

Karob bardzo często wykorzystuje się do produkcji żywności funkcjonalnej. Są to między innymi wyroby cukiernicze, mleko modyfikowane dla niemowląt, lukier, lody, produkty śmietanowe, suszone owoce i warzywa, dżemów, galaretek, przecierów z kasztanów, etc.

Coraz częściej karob jest wykorzystywany jako zamiennik dla kakao. W przeciwieństwie do kakao, karob nie zawiera kofeiny, jest naturalnie słodki – zawiera więcej cukrów prostych od kakao, ale jest o 1/3 mniej kaloryczny od kakao. Karob jest źródłem wapniu i potasu, natomiast w kakao zawiera magnez, fosfor i potas.

Zdrowotne właściwości karobu:

– niska kaloryczność, znajdujący się w składzie galaktomannan nie ulega trawieniu w naszym organizmie i jest wydalany razem z kałem.

– przeciwdziała nowotworom, działanie wynikające z wysokiej zawartości antyoksydantów i kwarcetyny.

– skuteczny w hiperlipidemii, posiada wysoką zawartość błonnika nierozpuszczalnego i polifenoli.

– dobry dla cukrzyków i osób, które się odchudzają – zawiera niski indeks glikemiczny.

Czy karob można przedawkować?

Jeśli spożywamy zbyt duże ilości karobu możemy spotkać się ze wzdęciami, co jest normalne w przypadku produktów bogatych w błonnik.

Gdzie kupię karob?

Dostaniem go bez problemu w sklepach ze zdrową żywnością czy też większych supermarketach. Dostępny jest w formie przetworzonej lub jako czysty proszek. Karob jest stosunkowo tani, opakowanie możemy nabyć już za kilka złotych. Jeśli stosujemy go zamiast kakao, należy dodać taką samą ilość karobu, ale zmniejszyć ilość cukru, gdyż karob jest naturalnie słodki.

Za wyższością karobu przemawia wiele jego właściwości odżywczych, to również nowy ciekawy smak, który do tej pory dla wielu osób pozostawał nieznany. Jeśli lubicie nowe produkty prozdrowotne i interesują Was nowe wyzwania w kuchni, karob to z pewnością produkt, który warto przetestować.

One thought on “Karob czy kakao – co wybrać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *